Bismillirrahmanirrahim,

Jadi hari ini aku x tahu nok buat mende kat MB( Makmal Bestari).Jadi aku rase nok kongsikan satu tips macam mana nok lajukan Mozilla firefox. Ikuti cara-cara di bawah:-

PERTAMA:
Taip kat addres  'about:config' 
Lepas tu gi kat 'filters'

KEDUA:
Korang taip 'network.http.pipelining' dan setkan daripada 'false' ke 'true'

KETIGA
Gi 'taip network.http.pipelining.maxrequests' dan setkan sampai '150' atau ke atas

TERAKHIR
taip 'network.http.proxy.pipelining' dan setkan 'false' ke 'true'

Ok,tu saje..Ops sebelum terlupa, restart  balik Mozilla Firefox dan buka balik.

Nikmati hasilnya...Mozilla Firefox anda kini laju giler.Dan sape-sape yang gune browser selain Mozilla Firefox, aku cadangkan buang ke laut je..

Nota Penting: Sila Ikut langkah di atas dengan betul untuk menikmati hasilnya..


Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjag.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda. The Truth Jangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah. Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang. Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah. And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.INILAH YANG DIBUAT OLEH MASYARAKAT SEKARANG APE NAK JADILAH JADI LU PIKIR LAH SENDIRI(cara nabil raja lawak)

Terdapat tiga orang gila dalam satu institusi sakit jiwa. Mereka
terdiri dari Azrai, Zul dan Faiz, disusun mengikut jangka masa
di institusi tersebut.
Suatu hari, doktor yang merawat mental mereka mahu menguji keadaan
mereka. Maka seorang demi seorang dipanggil.Azrai orang pertama dipanggil. Doktor itu memberi situasi.
"Kamu, kalau dihantar ke padang pasir, apa benda paling penting
dibawa bersama?"Azrai berfikir seketika. "Padang pasir panas..." Doktor
angguk. "Ada harapan nak dilepaskan ni..." hati doktor berdetik.
"Jadi saya nak bawa air. Haus kalau duduk sana."
Doktor tersebut sangat senang hati mendengar jawapan Junior.
Kemudian, dia memanggil Zul pula. Soalan sama ditanya oleh doktor
itu.
"Yang saya tau, padang pasir tu panas..." Zul berkata setelah
berfikir panjang.
"Ya!" Jawab doktor terbabit penuh semangat.
"Saya nak bawa kipas, mesti berpeluh betul duduk di sana!"
Doktor berkenaan puas hati dengan jawapan yang diberikan. Kemudian,Faiz pula dipanggil.
"Awak dah lama benar di sini kan?"
"Ya, tuan doktor" jawab Faiz selamba.
Kemudian doktor itu ajukan soalan sama seperti dua rakan Faiz
sebelum ini.
"Oh, padang pasir, memang panas betul sana," Faiz tidak ambil
masa panjang berfikir, sambil menjawab dengan selamba sahaja.
"Ya!" doktor cukup senang hati, dalam fikirannya pasti Faiz sudah
sembuh, boleh dilepaskan pada bila-bila masa.
"Kalau begitu, saya rasa nak bawa pintu kereta..."
Tersentak seketika doktor mendengar jawapan Faiz
"Kenapa pula nak bawa pintu kereta ke padang pasir?"Faiz dengan penuh yakin menjawab, "Kerana, kalau panas sangat,
saya boleh buka tingkap kereta. Masuk angin sikit!"

*cerita ini adalah rekaan semata-mata dan tiada kena-mengena dengan yang masih hidup atau pun yang sudah meninggal ataupun yang berada di kelas 1A1*

When it comes to a successful debate it is best to remember that nothing is really as it appears. People may at first glance believe that the object is to win. They may believe that in order to do so you have to out prepare and out answer your opponent. The truth is, it is incredibly
-->
difficult to win. This stands true for either side. No matter how you choose to phrase your argument, even people who will be supportive of your position may not agree with your particular argument. People are fickle that way. It is near impossible to get into other people's head. It is even harder to speak for others effectively.What should be realized is that by focusing on some simple technique, you can sway the minds of others and present yourself in a way that is inviting. During debate it is the one who is memorable and believable that will win the day. Here are a few things to keep in mind.Promote dialogue. This is more important than coming out ahead in points. Ideally there is no arbiter of truth in any debate. It is about being most effectual to your audience. Keeping in mind that you want to win over those who are listening to you not specifically the point in question. It is being able to promote thinking amongst your audience and opening up their minds to new perspectives that will take you steps ahead of your competition.Keep it personable. This is another point where it is critical to have a good understanding of your audience. If your opponent has charted out a careful plan of attack with careful points and counterpoints in a desperate attempt to win over support for his position, he may present a decent technical argument but he stands to lose his audience for that very reason. Keep it simple. By relating to personal experience and using simple language and examples that your audience can relate to, you stand a much better chance of leaving the type of impression that will win you more than the moment, it will win you the day.

  1. Start a controversy. Just remember not to cross the line.
  2. Start a contest. Make sure to end it too.
  3. Give away free goodies. People love them.
  4. Write about other bloggers to interest their visitors to read your blog. Keep it positive.
  5. Dress up your blog often (By dress-up I mean tweaking the design)
  6. Interview other bloggers and post the interview.
  7. Write about your personal life sometimes.
  8. Ask questions to your visitors.
  9. Share some secrets.
  10. Celebrate your birthday with your visitors. Think of innovative ways for doing this.
  11. Celebrate your blog’s birthday too.
  12. Write something funny or disgusting. (Don’t make it a habit)
  13. Make a bumper sticker with your blog’s name and stick it on your car. (Just make sure you drive often)
  14. Write an e-book and distribute it to your visitors for free.
  15. Introduce a commission based affiliate program.
  16. Tell your visitors about your latest fad or obsession.
  17. Post interesting pictures of your pets.
  18. Congratulate the top commentators occasionally.
  19. Encourage sharing of opinions.
  20. Donate for a cause or become a volunteer for a non-profit organization. Ask your visitors to join you.
  21. Put your blog’s ad in the local newspaper or the yellow pages.
  22. Hold blog competitions.
  23. Create polls.
  24. Hold an auction and let people bid for something useful (For example, advertising space on your blog).
  25. Write about your blog achievements.
  26. Share your hopes and aspirations about your blog.
  27. Start an award distribution system.
  28. Make contact with your local visitors and hold a get-together or a bloggers’ meet.
  29. Start a blog comic strip.
  30. Dig up some old article that you wrote on your blog which became famous and start a discussion.
  31. Try and get a photograph clicked with a real celebrity and post it on your blog. (Hold on Tiger..don’t rush to that Photoshop button!)
  32. Post videos that will help your visitors learn something new. Also submit them to video sharing websites like YouTube.com.
  33. Write about your hobbies and interests. (For example, if you like cooking, post a new recipe)
  34. Post about one of the weirdest thing that you ever did.
  35. Get featured in a print magazine.
  36. Buy a paid review from any famous blogger(s).
  37. Brand your blog with a catch phrase along with a logo.
  38. Distribute T-shirts or merchandise with your blog name on it.
  39. Join Yahoo! Answers and put a link on your website to your answers.
  40. Keep a track of websites that pick up your articles or press releases. Offer them exclusive news or content.
  41. Do surveys and publish the results to your visitors.
  42. Build tools that your visitors might find use for.
  43. Start a newsletter.
  44. Podcasting is another good way to make your blog popular.
  45. Publicize your blog to your friends and relatives and let them do some work for you.
  46. Be active in Social Bookmarking websites.
  47. Share Link Love and you will get it back.
  48. People like to read about Web 2.0. Write about it.
  49. Write about something that’s already famous.
  50. Last but not the least, be yourself.

  1. Go to a simple blog creation site. A few common sites for blogging are: Choseit, MuseCrafters.com, vox.com, wordpress.com, Inthewire.com, Blogger.com, livejournal.com, journalhome.com, freeopendiary.com, or the ever popular Myspace.com. You can also try using a Google search for free blog hosting sites, and you'll easily find one that fits your needs.
  2. Choose one that appears to be "User Friendly" for you. Many bloggers don't know how to make a good site, and, let's face it, HTML is hard to learn, so check it out. If it looks a little too hard to create, and navigate the blog site and you're confused, then don't use that site. Some recommend Blogger, some recommend InTheWire, etc. Just try to find one that works for you.
  3. Choose what type of blog you want to create. Carve out a niche and pick a catchy title that captures the essence of your blog. Remember that a blog, like your clothes, is an extension of you. For most people your blog site may be the only thing they identify you with and you want to be sure that who you are on the inside is reflected in your blog.
  4. Decide how often you are going to post.Some claim that posting at least once every day is best; Some also say that three quick posts a day are far more effective than one long post every three days. Others claim that when they update a blog every other day they get more readers than when updating two or three entries in a single day. Whatever you do remember that for most bloggers, it's all about reading and many of them would prefer content rather than quantity. Once you get started you'll find that you attract a certain readership, and you may have to adjust how you work your journal to appease and keep the readers you've obtained.
  5. Get somethings together beforehand because some recommend putting together about a month's worth of material before you tell anyone about your blog. It is recommended that you just start writing and fame will come in time. Feel free to go back and rewrite entries to make everything just the way you want before or after you "go public." You can edit any entry at any time with most blog sites. Writing a popular blog doesn't happen overnight. The essence of the blog stems from journaling which means the blog is FOR YOU. Work it how you feel most appropriate.
  6. Tell close friends about your blog and ask them to tell their friends. Often if you use it as another way to network with those people around you, you'll get a better response. If you push it too hard don't be surprised if they ignore your blog because they feel you're fishing for compliments and attention...remember, blogging is about you, and the more attention you put into yourself, the more people are going to notice.
  7. Look around the Internet for blogs you love. Read and post to them religiously. Leave a note that actually has something to do with their site so that they know you actually took the time for pay attention to the material posted; do not expect anything back in return. Just commenting will cause others to be more likely to visit your and do the same. Often when you make comments to sites a link to your own personal site will already be included with your comment, unless you are posting from one hosting site to the next. If you're at ITW and you read a blog on Myspace then it would be appropriate to include such a link.
  8. Build a network with other people in the blogosphere - make friends online. This is the best way to get readers and a great way to meet people you would otherwise never know. If you get one thing from blogging, this will be it.

kite cuba pujuk dia dengan cara yang paling lembut supaya dia tenang.pastu suruh dia istifar dan ambik air sembahyang eh okey (TU SAJE EH KALAU ADE SEBARANG PERTANYAAN SILA KOMEN OK)

kalau rasa marah terus duduk,kalau x leh diri,kalau xleh gak ambik air sembahyang dan yang terakhir istifar jelah (TU SAJE YG BOLEH DIKONGSIKAN)

Jadi untuk kali ini,ana ingin berkongsi beberape fakta yang menarik tentang dunia ni..... :-

*Masyarakat Mesir purba akan mencukur bulu kening mereka sebagai tanda berkabung setiap kali kucing kesayangan mereka ditemui mati.

*Semua planet dalam sistem solar dinamakan mengikut mitos Yunani dan Rom kecuali Uranus, yang didasarkan daripada salah satu watak dalam drama Shakespeare.

*Sebanyak dua jenis ular mendiami Pulau Hawaii, ular laut yang jarang ditemui dan ular buta yang hidup seperti cacing tanah dalam lubang di bumi.

*Kita akan menjerit serta-merta apabila terkena benda panas atau luka kerana saraf yang membawa maklumat rasa sakit kepada otak bergerak pada kadar kelajuan 120 meter sesaat.

*Bendera Union Flag hanya dikenali di Britain sahaja. Tetapi nama itu berubah menjadi Union Jack di kalangan negara Komanwel selepas ia dibawa keluar dari negara itu. 

*Sudan di Afrika dikelilingi lapan negara iaitu Mesir, Libya, Chad, Republik Afrika Tengah, Zaire, Uganda, Kenya dan Ethopia.

*Matahari adalah 330,330 kali lebih besar daripada bumi.

*Terdapat lebih 50,000 gempa bumi di seluruh dunia setiap tahun.

*Corak di hidung anjing digunakan sebagai pengenalan seperti cap jari pada manusia.

*Lembu adalah haiwan yang buta warna; oleh itu ia akan mengejar apa saja yang dikibarkan di depan matanya oleh matador samada kain merah atau kuning.

*Epal lebih berkesan daripada kafein untuk membuatkan seseorang itu mudah bangun pagi.

*Menghidu (bukan makan) pisang atau epal hijau boleh membantu mengurangkan berat badan.

*Purata berat seketul bongkah ais (iceberg) adalah 20,000 tan.

*Air Terjun Angel di Venezuela (Amerika Selatan) yang tingginya 988.31 meter adalah air terjun tertinggi di dunia dan lapan belas kali lebih tinggi daripada Air Terjun Niagara.

*Separuh daripada tulang dalam badan manusia terdapat di pergelangan tangan, buku lali, tangan dan kaki.

*Litar motosikal di Piccola Madonie di Sicily, Italy mempunyai 9,350 selekoh bagi pelumbanya.

*Otak manusia mempunyai 1,000 juta sel. Setiapnya bersambung kepada sekurang- kurangnya 10 sel berlainan untuk berbagai-bagai fungsi.

*Semasa tidur, satu perempat daripada tenaga badan pergi ke otak kerana keaktifan 10,000,000,000 sel saraf perlu dipelihara.

*Berat otak manusia hanya dua peratus daripada berat badan tetapi ia menggunakan 25 peratus oksijen yang disedut semasa berehar atau tidur.

*Setiap hari jantung manusia mengepam darah seperti melakukan kerja mengangkat satu tan barang ke tingkat lima .

*Kilat boleh mencampurkan nitrogen dan oksijen dan menghasilkan 100 juta tan makanan tumbuhan (baja) setahun.

*Orang pertama menggunakan sapu tangan adalah King Richard II dari England (1367 - 1400). Beliau membawa sekeping kain kecil yang digunting untuk menyapu dan membersihkan hidungnya.

*Ulat sutera boleh memintal benang sutera sehingga 86,000 kali berat badannya dalam masa 56 hari.

*Badan akan kehilangan haba sehingga 23 kali lebih lama dalam air berbanding udara dalam suhu yang sama.

*Kucing tidak boleh merasa rasa manis.

*Pepatung hanya boleh hidup selama 24 jam sahaja.

*Mustahil anda boleh membuka mata ketika bersin.

*Lalat bergerak ke belakang ketika mula-mula terbang

*Darah manusia mengalir sejauh 96,540 km setiap hari.

*Nama paling panjang di dunia ialah 'Adolp Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero oliver Paul Quincy Randolph Shermasn Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegelsteinh ausenbergerdorft Senior'.

DAH ABIS DA........kalau nak lagi, tanyelah PROF. AIMAN ZAKWAN ( BUKAN PROF. MAMAT YE ! )........sah die tau.....!

1.kita catat segala yg diberitahu oleh pihak lawan.selepas itu,kita cuba guna apa yg diberitahu oleh pihak lawan kalau takde LU PIKIR LA SENDIRI (cara nabil raja lawak) :D

            Dalam beberapa riwayat diceritakan bahawa sebaik sehaja Iblis Laknatullah diciptakan,ia terus ketawa
sebagai melahirkan rasa syukur dan gembiranya.Berbeza dengan manusia, sebaik sahaja ia dilahirkan ke muka bumi, suara yang keluar dari kedua-dua bibirnya adalah suara tangisan. Oleh itu menurut sebahagian Ulama salaf menyebutkan bahawa asal-usul ketawa adalah bermula dari perangai Iblis sebaik sahaja ia dilahirkan.

             Termasuk salah satu perangai Iblis adalah 'ketawa' apabila ia berjaya menipu keturunan anak adam.
Diriwayatkan juga bahawa Atha' bin Khalid berkata: "Saya mendengar kisah bahawa tatkala Allah Ta'ala berfirman(maksudnya): "Tidak ada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Allah dan mereka tidak akan terus menerus di dalamnya, sedang mereka sama mengetahui." Maka berteriaklah Iblis terkutuk kepada bala tenteranya, sehingga debu-debu berterbangan di kepalanya, seraya dia berteriak dengan kata-kata 'celaka'. Maka datanglah bala tenteranya dari segala penjuru, baik dari darat mahupun laut seraya bertanya, 'Mengapa tuan kami?'' Iblis menjawab:'' Ada sebuah ayat di dalam al-quran yang dosa tidak akan membahayakan Anak Adam selepas itu.'' Mereka bertanya,"Apakah ayat itu?'' Iblis lalu menceritakan kepada bala tenteranya dan mereka terus berkata,''Kita buka untuk mereka pintu-pintu hawa nafsu, agar mereka tidak mahu meminta ampun, kerana mereka mengira bahawa mereka berada di jalan yang benar.'' Mendengar hujah itu, llu iblis menjadi puas dan ketawa.

Kesimpulannya ialah:
  1. Kita haruslah melazimi diri kita dengan amalan-amalan sunat seperti berzikir, membaca al-quran kerana ia merupakan senjata kita bagi menghadapi ganggan syaitan.
  2. Ketawa ialah sifat Iblis, jadi kurangkanlah ketawa dan lebihkan menangis.
  3. Kita haruslah sentiasa berwaspada terhadap hasutan Iblis yang sentiasa mahu merosakkan anak Adam
  4. Sentiasa beristighfar dan memohon keampunan daripada Allah setiap masa.  
         


Jakarta: Kecoh diperdebatkan selepas Majlis ulama Indonesia mengeluarkan fatwa bagi mengharamkan laman social Facebook. Ulama berpendapat laman social itu membuka pintu perlakuan ke arah perbuatan yang tiak senonoh, gambar lucah, penzinaan dan seks sebelum bernikah. Menurut seorang ulama, Abdul Muid Sohib, Facebook seperti magnet yang menarik orang ramai untuk menyertainya. Kebanyakan yang melayari laman social itu adalah untuk berbual namaun Islam melarang hubungan bebas antara lelaki dan perempuan bukan sahaja melalui pertemuan bersemuka tetapi juga di internet seperti facebook kerana ia boleh mendorong perbuatan yang tidak bermoral. Malah ada juga yang menggunakan Facebook untuk menawarkan khidmat pelacuran.
                                                                                         
Ulasan Ana:-
Ø  Pada pendapat ana,facebook memang patut diharamkan, tetapi tidak semua orang yang menggunakan Facebook untuk melakukan kerja-kerja yang x senonoh.
Ø  Seperti ana, ana menggunakan facebook hanya untuk berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan.
Ø  Namun yang paling penting sekali ialah NIAT kite, dan pengguna facebook harus bijak menapis perkara-perkara yang tidak elok.

Bismillahirrahmanirrahim,

Jadi seperti yang kita telah sedia maklum, hari Ahad kite  kena ato buku teks.Jadi harap cuti dua hari ini bolehlah gi kumpulkan balik buku teks kite. Jadi sape ye rase buku teks hilang, sedia duit secukupnya!!Oh ya, pesan bendahari sape-sape yang dok bayor lagi duit kelas, bolehlah langsaikan hutang anda selewat-lewatnya HARI AHAD!!! Ade faham? Dan buat pengetahuan, jumlah buku-buku yang nok kena ato ialah 17 BUAH.Buat Azrai, rugi mu dok mari hari ni, pagi tadi Yusof bawok me rebus sebekas besar!! Jamu besar hari ini.

Itu sajelah untuk hari ini, Senyum Sokmo!!


video

Ni adalah video cara nok debat.-Enjoy

Jadi seperti yang kite ketahui,jamuan akan diakan pada ari rabu nie.....so, bawoklah makanan banyok-banyok ye....EXAMPLE :


(kepada azrai,tahan nafsu makan anda banyak-banyak...he he he PEACE NO WAR)

Oleh:Doktor Sheikh Yusof Qardawi

Persoalan Palestin,Al Quds dan yahudi sudah lama diperkatakan.Namun masih ada yang belum memahami makna sebenar peperangan yang berlaku sehingga ke hari ini.Ada orang yang bertanya adakah kita melawan yahudi dan Israel kerana agama mereka?Ataupun disebabkan bangsa mereka?


Pertamanya kita harus melihat sejarah bagaimana orang yahudi dihalau di seluruh dunia.Mereka tidak ada tempat untuk diduduki.Tidak ada sebuah Negara yang selamat untuk yahudi.Namun mereka selamat apabila berada dibawah naungan Islam.Pemerintah Islamlah sejak zaman berzaman sehingga ke zaman Turki Othmaniah yang menelamatkan orang-orang yahudi yang dihalau di seluruh dunia.
Mereka dijamin selamat oleh Allah,Rasulullah dan jemaah Islam apabila bernaung di Negara islam.Sejarah membuktikan keamanan mereka di Negara Negara ini.Mereka mempunyai kebebasan untuk mencari kekayaan,berurusan dengan kerajaan dan beribadah.Di Mesir,Orang yahudi terlibat dengan perusaharaan dan perniagaan.Mereka boleh maju di Negara umat Islam tanpa sekatan.Berbeza keadannya apabila mereka hidup di Negara bukan Islam yang mengahalau mereka sehingga tiada tempat untuk diduduki.
Lalu apabila yang berlaku kepada mereka sehingga tercetus pepeangan dengan umat islam?Apa yang berlaku ialah Yahudi mahu merampas bumi umat Islam dan menjadikan petempatan orang Yahudi.Pada asalnya mereka bercadang untuk membuka petempatan atau Negara bagi orang-orang yahudi dikawasan yang tidak menimbulkan konflik seperti di Uganda,Afrika dan Selatan Amerika.Manakala Palestin pula merupakan bumi umat Islam yang sudah didiami umat Islam.Sudah tentu umat islam akan mempertahankan Negara mereka.
Namun dalam kongres Yahudi 100 tahun yang lalu iaitu pada tahun 1897,mereka memutuskan untuk mendirikan Negara Israel untuk orang yahudi di Palestin.Di penghujung kongres tersebut mereka memgumumkan deklarsi meraka bahwa pada pada hri kongres tersebut sebuah Negara yahudi akan ditubuhkan 50 tahun lagi hasil perencanaan,perancangan dan persiapan mereka.Pada tahun 1948 terbukti benar mereka menguasai Negara umat Islam Palestin.Oleh itu peperangan kita dengan yahudi buka disebakan agama mereka.Jika begitu kita juga perlu memerangi orang nasrani dan penyembah berhala kerana berlainan agama dengan kita.tetapi ini tidak berlaku.Sebaliknya kita memerangi mereka kerana mereka menjajah Negara kita.Mereka telah membunuh ramai nyawa,merosakkan Negara,membuat kehancuran dan memerangi kita dalam Negara kita sendiri.Oleh sebab itu,menjadi kewajipan kepada kita mengangkat senjata bagi mempertahankan diri dan Negara daripada dijajah.
Namun apa yang berlaku hari ini ialah mereka menjajah Negara kita.Mereka merampas hak-hak kita di Negara kita sendiri.Hari demi hari satu persatu kawasan dan Bandar di Palestin jatuh ke tangan mereka.Haifa,Yafa,Akkad an lain-lain kota telah ditawan.Kita hanya iringi dengan tangisan.SEBENARNYA YAHUDI TIDAK ADA HAK SAMA SEKALI KE ATAS BUMI AL AQSA.
Ketika Umar Al Khattab mebuka Kota Al Quds dahulu,satu perjanjian telah dibuat dengan komandan tentera Rom yang menguasai Al Quds sebelum itu,iaitu Shafarunius.Di dalam perjanjian itu mereka mensyaratkan agar tiada seorang Yahudi pun yang dibenarkan untuk tinggal di sana.Syarat itu dikemukakan kepada Saidina Umar Al-Khattab dan kaum muslimin supaya tidak membenarkan Yahudi tinggal bersama mereka di Baitul Muqaddis.
Maka selama beberapa abad Yahudi tidak tinggal di Al Quds.Namun kemudiannya mereka cuba menyusup.Mereka menyiapkan segala perencanaan mereka.Pada zaman pemerintahan Sultan Abdul Hamid Khalifah Othmaniah,baginda melarang mana-mana orang yahudi yang tidak mempunyai kewarganegaraan Othmaniah untuk menetap di Al Quds melebihi 30 hari.Mereka hanya dibenarkan melawat dan melakukan ibadah.Namun untk tinggal disana tidak dibenarkan sama sekali.Jika mereka berkeras,mereka akan dihalau secara paksa.Ini kerana mereka mengetahui orang yahudi mempunyai niat yang jahat keatas bumi Palestin.
Oleh itu pertikaian dan peperangan kita dengan Yahudi disebakan hari ini mereka menjajah dan memusuhi kita.Kita wajib membalas di atas tindakan mereka.Kita tidak boleh menyerahkan Negara Palestin ini sewenang-wenangnya kepada mereka walau satu inci sekali pun.Namun peperangan ini kita boleh mengadakan gencatan senjata dengan mereka atas kepentingan tertentu seperti yang silakukan oleh Rasulullah dengan Kafir Quraish dan Salehuddin Al Ayubi dengan tentera Salib.Namun untuk memperakui bahawa tanah suci Palestin itu hak sama mereka tidak sama sekali.
Seterusnya Negara yang dijajah iaitu Palestin,didalamnya terdapat Masjidil Aqsa.Masjid ketiga mulia dalam Islam.Hari ini Masjidil Aqsa ini direncanakan untuk dirobohkan oleh orang yahudi.Mereka menggali terowong-terowong di bawah Masjid ini,dengan harapan masjid ini akan runtuh dengan sendiri.Maka menjadi kewajipan bukan sekadar umat Islam Palestin,tetapi seluruh umat islam harus mepertahankan masjid ini.Umat Islam perlu bersatu dan bangkit melakukan pernentangan terhadap kerja-kerja kotor Yahud ini.

Mengapa kita dikalahkan Yahudi?

Persoalan yang timbul hari ini ialah megapakah kita dikalahkan Yahudi?Adakah jumlah mereka lebih ramai dari Umat Islam?Jawapannya tidak.Jumlah Umat Islam berkali ganda lebih ramai berbanding Yahudi.Namun bak kata Nabi Muhamma SAW bahawa umat baginda memang ramai di akhir zaman.Namun mereka diibaratkan sebagai buih-buih di lautan yang tidak mempunyai kekuatan.
Yahudi mempunyai perancangan yang lama untuk bangsa mereka.Meraka merancang untuk membangun dari satu tahap ke satu tahap.Mereka mempunyai perancang-perancang yang merancang masa depan mereka secara terperinci.Lalu belakulah perubahan dalam hidup mereka seperti yang di rancang.Sebaliknya kita bagamana?Kita hanya melalui perubahan secara spontan bkan secara terancang.Yahudi juga mempunyai permainan politik yang licik.Mereka boleh berdamai buat sementara dengan Arab tetapi fundamental mereka untuk mendirikan Israel Raya dari Sungai Furat ke Sungai nil tidak akan dilupakan.
Selain itu untuk mencapai cita-cita mereka,mereka bersatu padu melakukannya.Sebaliknya umat Islam berpecah belah.Jumlah bangsa Arab sudah seramai 250 juta orang.Namun tidak mampu melakukan apa-apa.Keliling Palestin itu semuanya Negara Islam,namun tidak mampu memberikan bantuan.Ramai di kalangan yang berpecah belah,bercerai berai dan bergaduh semasa sendiri.Perang Teluk yang dirancang barat telah menyebabkan Negara-negara Umat Islam saling bermusuhan sampai kehari ini.Walaupun Yahudi sedikit,tetapi mereka berpengetahuan luas dan kesatuan yang kuat di antara mereka.
Walaupun Yahudi terkenal dengan bangsanya yang kedekut,namun apabila diisytiharkan hendak menubhkan nagar mereka di Palestin,dalam masa satu jam sahaja jumlah sumbangan sudah berjuta-juta.Mereka sanggup korbankan wang dan nyawa mereka untuk perjuangan mereka.Namun berapa ramai hartawan Islam yang kedekut dan tidak mengeluarkan sumbangan untuk pembebasan Palestin.
Yahudi meniupkan semangat peperangan atas dasar agama mereka.Mereka membawa Kitab Taurat semasa peperangan.Namun kita sebahagiannya berperang bukan atas dasar agama.Ramai yang berjuang atas dasar bangsa semata-mata.Semangat spiritual atas dasar inilah yang menyebabkan mereka berani berkorban .Ketika peperangan yang berlaku pada tahun 1967,umat Islam dikalahkan oleh pasukan Yahudi yang hanya diketuai oleh seorang wanita.Oleh itu bagi mencapai kemenangan dalam Islam,maka kita harus berpegang kepada sunnah nabi dan Al Quran sebagai panduan kita.Kita mesti berjuang atas dasar agama dan hendak mempertahankan kesucian itu islam sendiri.

Bismillahirrahmanirrahim,

Jadi dengan rasminya merasmikan blog kite..ana harap kawan2 daapt aktif skit.maksudnya aktif beri komen tentang artikel yang terdapat dalam ni

Objektif Penubuhan Blog

Bismillahirrahmanirrahim,

Segala puji bagi Allah,tuhan sekalian alam, selawat dan salam kehadrat junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Objektif utama penubuhan blog Muttaqun Crewz ialah untuk merapatkan hubungan di antara pelajar-pelajar Kelas Kluster Al-Muttaqun khasnya.Diharapkan para pembaca dapat mengambil sebarang ilmu yang bermanfaat daripada artikel-artikel dalam blog ini

Di samping itu diucapkan jutaan terima kasih kepada Fakhri dan Syafiq yang telah berusaha keras memerah idea dan menggunakan kepakaran masing-masing dalam membina blog ini. Tanpa bantuan daripada kalian berdua tidak mungkin impian untuk membina blog ini berhasil. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan pengarang yang sudi memberikan komitmen dalam membina blog ini. Sebarang idea atau cadangan bolehlah di hantar kepada fakhrishams@gmail.com atau syafiqshams@gmail.com :-

Wassalam.


Copyright 2010 Muttaqun Crewz™
Lunax Free Premium Blogger™ template by Introblogger